Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition

Recension
Testat på: Playstation 5
 

Skärmdumpen kommer från det läckra originalet, inte den fula remastern.

Trots diverse hatstormar med befogad kritik mot Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition har jag genuint sett fram emot att spela samlingen då 3:an och San Andreas är två av mina absoluta favoritspel någonsin. Har absolut inte tänkt betala fullpris för det, men har sett fram emot att avnjuta dem via Playstation Now.

Så i dag fick jag en notis att GTA 3: Defenitive Edition landat på PS Now och jag har precis avslutat ett kortare spelpass, för alldeles omedelbart efter öppningssekvensen upptäckte jag ett helt enormt problem som fick mig att stänga av och fundera om det ens är lönt att någonsin återvända. Under dessa två minuter hann jag avgöra att det är ett mycket sämre spel än originalet på de flesta punkter, men det var en av dessa som stack ut – att en GPS har lagts till och den går inte att stänga av!

Att den finns där är alltså inte problemet, utan att den inte går att stänga av. Varför detta är ett problem kanske inte alla förstår, för många är den oumbärlig, så jag ska försöka vara så pedagogisk som möjligt:

– Ens blick dras dit, man stirrar konstant ner i minikartan i stället för spelet i sig. Man behöver inte ens titta på vägen man kör längs med.

– I stället för att utforska spelvärlden för att hitta rutter och genvägar så förlitar man sig bara på den förkalkylerade rutten som spelet har serverat en.

– Man kan inte låta bli att titta på den, likt om en film har undertexter så kan man inte låta bli att läsa dem. Jag gillar undertexter, men det kan vara störigt om man ser en svensk film.

– Släpper man en remaster måste man ha lite taktkänsla och respekt för dem som uppskattade originalet. Att utelämna en sådan enkel inställning är verkligen att pissa många trogna fans i ansiktet.

För en än mer grundlig förklaring, se denna video:
https://www.youtube.com/watch?v=4FfG-4HKoWQ (Razbuten – Mini-Maps Are Stupid)

Faktum är att originalet inte ens har en stor karta i pausmenyn, det enda man har att gå på är den lilla minikartan (utan GPS!!) samt, ja, den faktiska spelvärlden. Detta är en av de saker jag älskade allra mest med GTA3 när jag spelade igenom det igen härom året, att man tvingas lära sig att hitta i spelvärlden. Ett extraknäck som taxislusk är den perfekta vägen dit, innan jag visste ordet av det hittade jag bättre i Liberty City än i min egen bakficka. Inte särskilt imponerande sett till stadens begränsade skala med dagens mått mätt, men det var likväl extremt tillfredsställande. Tro mig. Nu när jag berövas på det har jag svårt att hitta någon som helst anledning att fortsätta.
 

Mitt sammanfattande omdöme av GTA Definitive Edition efter två minuters spelande:

+
Bra kontroll med vapenhjul och en kamera som kan roteras


GPS:en går inte att stänga av
Fulare än originalet
Huvudkaraktären Claude ser utvecklingsstörd ut med sin uppgraderade tomma blick

Ganska dåligt Spela hellre Grand Theft Auto III

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *