10 tecken på att man börjar bli gammal

Alternativ titel skulle kunna vara ”10 tecken på att man har passerat 30” för jag är inte lastgammal än, men jag passerade 30 för några år sedan och har sedan dess märkt av att jag är på väg att bli gubbe. Skillnaden mellan att vara 29 och 30 år är helt enorm och här listar jag några av dessa förändringar.

Tiden går fortare
Det är lätt att hamna i inrutade mönster där varje dag är den andra lik. En vecka, en månad och ett år kan passera innan man vet ordet av. Jag kan inte fatta att 2018 var för snart fem år sedan, det känns som i går. Var tog de åren vägen? Att Playstation 3 är mer än 16 år gammal är också svårt att ta in.

Den främsta orsaken till det är att för varje år som går blir ett år en mindre andel av ens liv. Är man själv tio år gammal så är fem år hälften av ens liv, nu är fem år knappt 15% av mitt liv.

Tappar håret
Att bli tunnhårig är verkligen en mardröm för mig, jag skulle inte passa alls i det, men lyckligtvis har jag inte blivit det än. Vad som däremot är minst sagt skrämmande är att jag nästan i realtid kan se hur hårfästet kryper allt högre upp. Fruktansvärt. Det är det värsta med att vara man och bli äldre.

Lättare att lägga på sig vikt
Under hela 20-årsåldern kunde jag äta bananpizza till både lunch och middag samt kombinera det med litervis med Coca-Cola och chokladbollar som efterrätt utan att knappt lägga på mig ett gram. Gör jag samma sak nu så märks det när jag ställer mig på vågen och jag gick omedelbart upp en klädstorlek efter att jag fyllde 30. Det är inte så att jag behöver gå med i Viktväktarna, men jag måste tänka lite mer på vad jag äter och dricker och hur mycket.

Nyser högt
Jag minns hur skrämd jag blev som liten varje gång som min mor nös, att jag hoppade till ordentligt eftersom nysningarna var så plötsliga och högljudda. Nu börjar jag själv närma mig samma decibelnivåer när jag nyser. Jag hörde i en podd att man börjar nysa högt efter att man har blivit förälder, men det kan jag avfärda. Det har mer specifikt med ålder att göra.

Att ramla och slå sig gör bra mycket mer ont
Att det är mycket värre att ramla och slå sig numera får jag erfara i detta nu. När jag cyklade hem från gymmet i går så sladdade jag till på den isiga vägen och ramlade för första gången på många år. Jag hann förbereda mig på själva smällen som jag inte tyckte var så illa, utan jag var direkt uppe på benen igen. Dock hade jag fruktansvärt ont i hela överkroppen under hela gårdagskvällen och känner mig fortfarande alldeles mörbultad. För några år sedan hade det gått över på någon timme.

Svårare att ta till sig nya intryck
Det blir allt svårare att till sig ny musik, utan jag tycker fortfarande att samma typ av musik som jag lyssnade på för 15 år sedan är bäst. Favoritbandet är detsamma. Jag kan se nya filmer, men jag går hellre tillbaka och ser om mina favoriter som ändå aldrig kommer att överträffas. Fotbolls-VM var väldigt kul att titta på, men kan aldrig lika speciellt som VM 2002 var för mig.

Jag experimenterar inte med klädstilar, utan klär mig på samma sätt som för drygt tio år sedan – rutig skjorta och chinos. Anledningen till att ungdomar på riktigt gamla foton ser tantiga eller gubbiga ut är för att de fortsatte att köra med samma klädstil upp i åldrarna, vilket gör att vi i dag förknippar dessa kläder med åldringar. När de växte upp var däremot den klädstilen modern och hipp. ”Gubbkeps” var något endast småpojkar hade på sig från början, men dessa pojkar fortsatta att bära dessa när de växte upp och blev gamla, vilket är varför vi i dag uppfattar det som gubbigt.

Ingen koll på vad som är hippt bland dagens kids
”What the hell is TikTok?” sjunger Bowling for Soup i ett alster som släpptes för ett år sedan. Jag känner mycket igen mig i den låten, även om jag är yngre än dem.

Alla dessa nya sociala mediekanaler som poppar upp har man absolut noll koll på, utan jag hänger kvar bland boomers på Facebook. För att marknadsföra mitt kommande tv-spel har jag dock tvingats att vidga mina vyer och ge mig ut bland alla dessa kanaler. Det var ett stort steg för mig att bara skapa Instagram och Reddit var ganska kul att upptäcka. Jag kan förstå TikToks popularitet, men det är uppenbart att målgruppen främst är barn och det känns helt enkelt tryggare att hänga där jag alltid har hängt, det vill säga diverse spelsajter och dylikt.

Kultur är mer anpassad för min generation
Min generation har blivit äldre och dominerar delar av kulturutbudet. Filmer och spel skapas ofta av människor i min ålder och jag kan oftare relatera till de som figurerar i tv-studior eftersom de har haft liknande uppväxt som mig, till skillnad från gubbarna som satt där när jag var yngre.

Äldre och visare
Det är synd att man bara lever en gång, för att man blir visare och mer livserfaren med åldern stämmer till stora delar, även om man blir mer inskränkt också. En del av charmen med livet är dock att det tar slut och att det finns nya generationer som väntar på att ta över med nya synsätt utifrån vad som har format dem.

Inser att livet har ett slut
Just att livet kommer att ta slut så småningom är en insikt man tvingas möta. I 20-årsåldern känns det som att livet kommer att vara för evigt och man kommer att ha tid med precis allt man vill göra, men så fort man har passerat 30 så börjar man inse att tiden börjar rinna ifrån en och att det finns ett slut. Det gäller att ta till vara på tiden som man har och i flera avseenden känns det som att jag ligger efter när jag jämför med andra i min åldersgrupp sett till vad man bör hinna med, i andra avseenden ligger jag före. Allt som allt är jag ganska nöjd och jag har gott om tid kvar, men den blir allt knappare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *