Mutant Year Zero: Road to Eden

Recension
Testat på: Nintendo Switch
 

Eftersom att ha spelat Empire of Sin på PS4 och blivit besviken på grund av den dåliga kontrollen till konsol så fick jag återupplivat mersmak för genren. Därför tyckte jag att det var dags att ge Mutant: Year Zero en ny chans, samma spel som jag för ett och ett halvt år sedan belönade med betyget 1=ospelbart eftersom det bokstavligen var ospelbart, men det har hunnit patchas sedan dess!

Nu har jag kunnat spela igenom hela spelet med bra flyt och utan att det kraschat en enda gång, så det är minst sagt en kraftig förbättring sedan sist. Dessvärre är grafiken lika ful till Switch som tidigare, utan att överdriva ser det ut som ett medelmåttigt PS2-spel. Eftersom jag fortfarande spelar PS2 då och då så kan jag med säkerhet säga att det är precis så det ligger till. Lyckligtvis är jag inte så känslig för dålig grafik, man vänjer sig snabbt, men har man möjligheten att välja så avråder jag från Switch-versionen. För ovanligheten skull är detta ett spel som utspelar sig i de svenska skogarna, komplett med svenska vägskyltar och matbutiker, vilket är varför det grämer mig lite grann att jag inte fick uppleva detta med bättre grafik, men men…

Spelet bjuder på bra utmaning på svårighetsgraden Hard. I synnerhet i början då man verkligen med ljus och lykta får leta upp allt loot man kan få tag på. Allt eftersom, i takt med att man uppgraderar och låser upp nya valbara karaktärer, så flyter det på bättre dock, vilket gör det till en ganska lagom svårighetsgrad om man har erfarenheter i genren sedan tidigare.

Mutant-temat är kul och karaktärsdesignen fantasifull. Jag önskar bara att alla var djurmutanter, människomutanterna i sitt lag är inte lika roliga. Spelet är i övrigt välbalanserat, kontrollen sitter som en smäck, lagom djupt och kul att spela. Tycker det bjuds alldeles för lite på ursnygga, förrenderade filmsekvenser i spel numera, men här görs det just det i öppningssekvensen och det är synd att det stannar där, resten av storyn berättas med hjälp av tecknade stillbilder med voiceover

På annan plattform kan man höja betyget med ett snäpp, Switch är helt enkelt inte det bästa formatet att avnjuta detta på. Fortfarande bra dock!

Betyg 7/10


Ursprunglig recension från 14 augusti 2019:

Bra jobbat av den svenska idie-studion Bearded Ladies Consulting! Dock borde det inte ha släppts i det skick det släpptes i och välj som sagt hellre något annan version än Switch-versionen.

Jag älskar den här typen av spel, turordningsbaserade strategispel där man ska ta sig fram över ett slagfält och skjuta fiender från platser där sannolikheten för träff är hög samtidigt som man försöker hålla sig själv skyddad så gott det går. Jag har tidigare haft väldigt roligt med Xcom-spelen, Valkyria Chronicles samt Mario + Rabbids Kingdom Battle som alla är nästan exakt samma typ av spel.

Även det här börjar väldigt lovande. Det har också sin unika inriktning jämfört med ovan nämnda i och med att man rör sig över en semi-öppen värld i stället för banor och har möjlighet att välja när man ska ge sig in i strid.

Bara någon timme in i spelet uppenbarar sig dock problemen – spelet är ju för fan helt jävla ospelbart. I en strid jag är inne i nu så kraschar spelet i princip varje gång, vilket har varit extra frustrerande när jag tagit mig tid inför varje drag och varit på väg att vinna.

Jag har tidigare haft principen att om ett spel kostar lika mycket till Nintendo Switch och PS4 så ska jag välja Switch-versionen, såvida jag inte är väldigt sugen på att samla spelets troféer, men den principen får jag nog överväga att överge efter det här. Det är helt oaccaptabelt att släppa ett spel i det här skicket; utvecklaren, utgivaren eller Nintendo borde ha sagt stopp. Nu har spelet dessutom varit ute någon månad och borde ha hunnit bli patchat vid det här laget.

Dessutom ser grafiken förjävlig ut i bärbart läge. Riktigt suddigt och fult, i synnerhet kring kanter. Har sett samma tendenser i spel som Snake Pass, men det här tar priset. Allt sådant kan jag dock ha överseende med så länge spelet fungerar ordentligt.

Jag vet inte varför just turbaserade strategispel är så dåligt optimerade till konsol, de kan ju knappast vara mer krävande än realtidsaction? Jag minns att Xcom till PS3 hade en tendens att hacka sönder och hänga sig på sista banan.

Synd då Mutant verkar vara ett kanonspel i grund och botten, det är bara det att konverteringen är totalt värdelös. Om en patch kommer eller om jag införskaffar det till PS4 i stället kommer jag att ge det en ny chans, men fram tills dess får spelet samla damm i hyllan.

Betyg 1/10

Bra Spela även Mario + Rabbids Kingdom Battle

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.